När livet plötsligt känns overkligt

Charlotte upprätt svärd.jpg

Foto: Jan Dahlqvist


Jag sitter i telefonsamtal när han stoppar en bok framför mina ögon.
Bokleveransen har äntligen kommit!
Jag blir så glad att jag tappar det i samtalet.
Jag tittar ner i kartongen med böcker och känner sådan glädje.

Jag förstår ju att detta som hände mig kan kännas som en piss i Mississippi. Vad gör det att en ensam liten kärlekskrigare blir bannlyst från Facebook? Det rör kanske bara mig och de närmast sörjande? 

En timme senare är scenförändringen total. Jag känner mig som en person som fösts upp i en boxarring och sedan blivit påpucklad av någon som är mycket starkare än jag. 
Där sitter jag blodig, utan minsta boxningshandske, men påminner mig att jag ändå har kärlekskrigarens styrka. 
Ska jag bara dö eller försöka resa mig upp?

Jag väljer att resa mig upp på åtta och lämna ringen, det känns kallt och tomt och helt overkligt. Och jag funderar mycket på vilka spelplaner som är mina, i vilka forum jag är välkommen, vart livet för mig nu. 

Det som hände var att jag publicerade en bild på boken Lekfull tantra och att det omedelbart förbjöds av Facebook - själv blev jag avstängd i 24 timmar för den publiceringen. Jag tyckte att det var konstigt eftersom jag publicerat det flera gånger tidigare. På omslagets framsida står jag med naken överkropp och med bröstvårtorna täckta, både av mina fingrar och av text. Ändå tycks bilden räknas som förbjuden av Facebook, något som senare visa sig vara ett oåterkalleligt beslut. 

Men så börjar det rasa in meddelanden från Facebook om att fler saker jag publicerat är förbjudna. Det visar sig att hela min blogg med alla dess nästan 3000 artiklar har blivit bannlyst. På bloggen är symbolen för att dela på FB borttagen, och alla inlägg är borttagna från FB - även i meddelanden på messenger. När jag går in på Instagram får jag meddelande om att jag har en otillåten url på min sida och måste ta bort länken till bloggen för att kunna göra inlägg. 

Min blogg, som har mer än 100 000 länkningar till Facebook är alltså bannlyst - och det är det som känns som att få hårda smockor av någon med stålhandskar. 

Detta får mig självklart att reflektera över Facebooks roll och mina minimala möjligheter att påverka de beslut som tas där. 

Jag får bara anonyma meddelanden som säger vilka beslut som tagits. 

Att min blogg - som lästs snart 3 miljoner gånger - blir bannlyst känns fruktansvärt. För mig är den ett sätt att skapa mitt eget magasin online, med rubriker som kärlek, sexualitet, meditation, världen, krönikor, 100%-podden. Kärlekskrigaren i mig vill bidra till en mer kärleksfull värld, där det är mainstream att vara sig själv och där sexualitetens kraft är självklar. Jag har i många år drivit frågor om kvinnofrid på olika sätt och samtidigt om vår rätt till en skamfri sexualitet - och att allt sker med aktivt samtycke. 

Själv tycker jag att det är nästan lite parodiskt att det ska ses som något konstigt att stå upp för de här sakerna. För mig är det självklart. 

Så där stod jag i slutet av förra veckan med frågor som: Vad ska jag nu använda som plattform när Facebook har stängt dörren. Den frågan står kvar. Jag behöver hitta fler vägar, eftersom det känns konstigt att vara beroende av ett företag som fattar beslut på grunder som är svåra att förstå och där jag hittills inte mött någon människa, någon namngiven person, som jag kan samtal med om de beslut som fattas. 

På måndag morgon får jag ett nytt meddelande från Facebook. Bannlysningen av bloggen var ett misstag… och vips är alla länkar tillbaka, liksom Facebook-loggan på bloggen. 

Jag förstår ju att detta som hände mig kan kännas som en piss i Mississippi. Vad gör det att en ensam liten kärlekskrigare blir bannlyst från Facebook? Det rör kanske bara mig och de närmast sörjande? 

Ändå känns det som att frågan har ett värde, bortom det som hänt mig personligen. För hur vill vi kunna kommunicera i sociala medier? Vilka censurregler ska gälla? Och hur kommer det sig att den som vill samtala om sexualitet, om samtycke, om kärlek, om att leva fullt ut blir utslängd ur gemenskapen? För mig är det upp-och-nervända världen. 

Så jag är glad över att bannlysningen är hävd, men funderar mycket på frågan… i vilka forum kan vi prata om att vara 100%-are? Var är vi fria att lyssna till och följa våra hjärtan?

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare

Love is the answer

PS: Nyfiken på varför jag är en kärlekskrigare. Här kan du läsa ett svar.

PPS: Självklart kan du nu köpa boken Lekfull tantra - din väg till att njuta av livet. Klicka här, vetja. 

Nu är Lekfull tantra-boken på tryckeriet

Framsida Lekfull tantra.png


Ju mer jag tänker på det, desto viktigare tycker jag det är med böcker som ”Lekfull tantra – din väg till att njuta av livet”. 
Desto mer frustrerande att det strular med tryckeriet. 
Jag sitter som på nålar och bara längtar efter att boken ska nå sina första läsare


Nästan varje dag hör någon av sig och frågar var boken är. Det är ju mer än 100 personer som förhandsbeställt sina exemplar av boken och därmed underlättat för mig att låta trycka den. 

Min inre bild var att boken skulle finnas nu, att de som beställt den skulle vara i färd med att läsa den. Men så är det inte. 

Efter tre provtryck som inte höll kvaliteten jag beställt - fick jag äntligen, ett provtryck jag kunde godkänna. Nu har tryckeriet lovat att jag ska få böckerna senast 30 november. Jag håller alla tummar för det!

Det har tagit lång tid att komma hit och jag längtar efter att få sprida den - dels till alla som redan har beställt den och dels till alla andra.
För mig handlar Lekfull tantra om att njuta av livet och känna lusten strömma genom kroppen utan tankar på att gå i mål. Med tantra kan du vara med när livet händer, se det som finns framför dig, höra ljuden, känna dofterna och smaken och uppleva beröring. Redan där är du tantra på spåren. 
Här får du en liten övning i väntan på boken. 

Skärmklipp 2018-11-17 10.29.57.png


Du är välkommen att beställa boken redan nu. 
När du förhandsbeställer bjuder jag på frakten (om du vill) och du betalar bara 200:- (med frakt 265 kr). Swisha till 1234 76 22 09 och ange e-postadress och postadress så får du boken när den kommer. 

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

PS: Och är du en av dem som är intresserat av uppropet ”Sluta skamma vår sexualitet” – läs mer om det här.