Fråga mig gärna om min ålder

Charlotte Patnem.JPG

Hur många gånger har jag fått höra att kvinnors ålder är något att skämmas över, att hyscha om, att inte låtsas om?
Oräkneliga!
Och själv har jag tillhört dem som inte gärna snackat ålder. Nu är det slut med det.
Den 23 juni fyller jag 60 år. Jag är en kärlekskrigare och drottning i mitt liv


Jag möter en vän på bussen. Hon vill hitta en dejtingapp där hon inte behöver ange ålder. Hennes erfarenhet är att mäns attityd till henne förändras när hon säger sin verkliga ålder. Kvinnor i mogen ålder sorteras bort, egentligen utan att någon kollar vem hon är. 
Genom att dölja min egen ålder blir jag på sätt och vis en del i spelet om kvinnans ålder. 
Men nu räcker det! 

Jag har ju i många år känt mig som en hundraprocentare. Jag visar mig utan masker, jag är stolt över mig själv, jag lever det liv jag vill leva, jag utmanar mig, jag har fantastiska skills på många sätt jag har ett cv som tar en evighet att läsa igenom, jag har stark kärlek i mitt liv, jag har en fantastisk familj, jag har ett hav av vänner och bekanta.

Men en sak har jag inte riktigt ägt. Det är min ålder. När någon frågat hur gammal jag är har jag då och då skämts - och varit rädd för att bli dömd eller bortvald av de där två siffrorna. 

Under hösten började något hända. Jag har inte satt i ny färg i håret sedan i somras (första gången på nästan 40 år). Den vita kalufsen börjar växa fram. Mitt ansikte är inramat av vitt hår och bak i nacken finns det ännu många mörkare hårstrån. Jag kommer snarare ut som ganska vithårig än som gråhårig. Och bara det beslutet kändes lite jobbigt. 

Så mötte jag en person som sa ungefär så här: Ett av skälen till att du är så fantastisk är att du passerat klimakteriet och visar världen att du njuter av sex. Du är en förebild för mig. 


Då var det som att jag äntligen fattade. Det är dags att äga hela mig och inkludera mina 59 år i det. Älska att jag är 59. Älska allt jag har lärt mig genom livet. Älska att jag i dag är en kärlekskrigare, en person som njuter av livet, som skriver böcker om sex och skam och tantra och om att vara sig själv. Som skriver journalistiska texter om forskning och offentlig upphandling. Som driver egen podd. Som producerar blogginlägg, youtubeklipp, som coachar, ger sessioner och ger mig hän i livet. 

Det var som att något hände när jag inför mig själv sa: Jag är fantastisk och jag är snart sextio. Vilken styrka det är att vara jag just nu och inte längre dölja det där lilla pinsamma att jag föddes en varm midsommareftermiddag för så länge sedan. 

Det är så härligt att ena eftermiddagen leka med barnbarn och nästa dag leda kurs i tantra. Vilken bredd mitt liv har. 

För mig har det också varit så att jag i många år var gift med en man som är 12 år äldre än jag. Jag var yngst i alla sammanhang. Nu är jag äldst, eller bland de äldsta för det mesta. Nästan alla mina vänner är yngre än jag. Ibland skulle jag kunna vara deras mammor. Ibland frågar jag mig vad det var som hände… när gick jag från att vara yngst till att vara äldst? 

Jag brukar lite raljant säga ”jag är yngre än alla mina barn”. Jag tror jag ska börja uttrycka det på ett annat sätt. Vad jag försöker säga då är att jag i dag känner mig så fri att vara jag, på ett sätt jag själv inte var i mina vuxna barns ålder. Jag vet att livet sker nu, jag vet inte hur många dagar jag har kvar. Så jag väntar inte tills i morgon till att älska livet. 

De första gångerna jag tittade någon i ögonen och sa: Nästa gång fyller jag 60 kändes det nästan som att jag outade mig själv. Som att jag hade en hemlig sexuell läggning som jag länge dolt i garderoben. Det känns faktiskt fortfarande lite skakigt och ett av skälen är den allmänna attityden till mogna kvinnor. I vissa sammanhang blir vi osynliggjorda. Nyligen var det en fransk författare som typ skrev att kvinnor över 50 är värdelösa… och så det där om att inte tala om en kvinnas ålder… har du tänkt på vad det egentligen innebär. Jo, att det är pinsamt för en kvinna att säga hur mogen, hur mycket erfarenhet, hur mycket liv hon har hunnit med. 

Det är dags att ändra på det nu. 
Det ska bli spännande att fylla 60 i sommar och jag hoppas att bli firad ordentligt! 

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare 
Love is the answer