Steg 2: Var en drottning!

Vi lever i en tid som premierar ungdom, snarare än mognad. I det här steget får du verktyg som ökar din förmåga att se dig själv som en självklar drottning, där det är du som sitter vid rodret i ditt eget liv.

Efter att du har gått igenom det här steget kommer du att:

  • kunna skilja mellan egoism och självacceptans.

  • ha definierat vad kärlek och självkärlek är för dig.

  • ha reflekterat kring din egen syn på åldrande i allmänhet och kvinnors åldrande i synnerhet.

  • ha äldre kvinnor som förebilder.

  • ha koll på rädslor som är förknippade med åldrande.

  • ha koll på möjligheter som är förknippade med åldrande.

  • ha koll på dina gränser och sätta tydliga gränser.

  • kunna hantera andras förväntningar på ett bättre sätt.

  • veta vad begreppet ”det inre barnet” är.

Sammantaget gör detta att du kan vara stolt över att vara i just din ålder och möta livet från en känsla av större trygghet. Självklart duger du som du är! Du kommer också att få lättare att säga ja och nej och är mindre rädd för att ses som egoistisk! 

Du kommer också att få möta en förebild. 

 Är det dags att bli drottningen i ditt liv? Självklart är svaret ja.

Läs gärna citatet av Glennon Doyle en gång till:

Vi finns där för att presentera oss på riktigt, för att delge världen våra idéer och tankar och drömmar - så att den förändras för alltid av dem vi är och det vi lyfter fram från våra djup.
— Glennon Doyle

Vad representerar en drottning för dig? (Då menar jag en drottning som har makten, som till exempel i Danmark ). 

För att du ska kunna känna dig som en drottning krävs åtminstone en sak: Att du är okej med att vara du. 

Det är dags att börja lägga märke till det som funkar!

Hur vanligt är det att du är en felsökare? Kanske är du till och med expert på att felfinna. Vad händer om du istället lägger märke till det som funkar? Det som känns bra?
Jag möter många kvinnor, i synnerhet i coaching, som är medvetna om allt som de ser som fel eller dåligt, men som har sämre koll på det som funkar. Då blir känslan att något fattas dig, att du lever i brist. Har du mer fokus på det som fungerar (och kan känna tacksamhet över det) så ökar känslan av överflöd.
Vi lever i ett konsumtionssamhälle som vill att du ska jämföra dig med andra. Våra sociala medier är fyllda med bilder av kvinnor som verkar vara lyckligare, smartare, som är yngre, mer lyckade, framgångsrika, frigjorda eller rikare än du. Och då är det lätt att tänka “jag kan konsumera mig till att känna mig lycklig, eller till att må bättre”.
Om du väljer att gå den vägen, kommer du förmodligen att så småningom att upptäcka att den “genväg” till lycka du valt, är en senväg, en omväg. Dessutom innebär det förhållningssättet att du ger andra makten över ditt liv.

Hur ofta ler du med värme åt din egen spegelbild? Hur ofta är du nöjd? Hur ofta känner du dig som en drottning, en person med egenmakt? I den här delen av programmet får du reflektera kring kvinnor, ålder och att vara dig själv.

Du får också möta coachen och författaren Maria Helander som skrivit en bok om självsnällhet, något som jag tycker är oerhört viktigt.

När var du självsnäll senast?

PS: Tänk gärna på det där med att skapa hållbara vanor, som både din kropp och din själ kommer att gilla. Eller tänk inte bara, se till att agera. Kan meditation eller mindfulness vara något för dig?