100%-podden möter Smrati Skog #51

smratiskog.jpeg

Smrati Skog var min allra första tantralärare. Vi möttes i början av 2000-talet och jag hade varit nyfiken på vad det där med tantra var. Äntligen var jag redo att prova. Redan innan vi möttes hade jag trätt in i rum där andning, ljud och rörelse var viktig - under flera år gick jag utbildningar i den indiske gurun Oshos anda och där lärde jag mig att jag faktiskt har en kropp och att den också kan känna. Kroppsmedvetenhett, meditation och andningen blev min ingång till tantra.

Jag befann mig på en kursgård strax norr om Göteborg och leddes in i tantrans värld i Smratis trygga händer - det var en verklig smakstart för mig.

Sedan dess har våra vägar korsats flera gånger, bland annat i de sammanhang då jag själv arrangerat festivaler. För mig är det alltid lika härligt att möta Smratis älvlika och samtidigt kraftfulla gestalt. Hon har dessutom gjort något jag själv absolut inte vågade som ung ... nämligen spenderat mycket tid i Oshos ashram i Puna i Indien - hela 15 år faktiskt. Hur är det att leva ett liv som bygger på meditation, stark frihet och där sexualiteten var fri att utforska? 

Många av dem som levde i Puna och sedan, långt senare gått kurser på olika Osho-center runt om i världen har ett meditationsnamn, ett sannyasnamn. Till  en början fick Oshos följare sitt namn direkt av Osho och Smrati är en av dem. Att bli en sannyasin var ett sätt att säga: Jag är fri att vara mig själv. Sannyasnamnen ser konstiga ut för svenska ögon, det beror på att de är på det urgamla språket sanskrit och alla namnen har en betydelse, för den som bär namnet att meditera över.

Numera är Smrati Skog verksam som tantralärare, främst i hemstaden Göteborg, men också världen över. Hon lever ett liv långt från Svenssonstillvaro. Vi möttes denna gången på tantrafestivalen på Ängsbacka i somras och för mig var det extra spännande att möta en person som bokstavligen suttit vid en gurus fötter, även om det var många år sedan. 

Nyfiken på Smratis kurser och events. Här kan du läsa mer.


Var med och bidra till 100%-poddens framtid

Tillhör du dem som lyssnar på 100%-podden?
Isåfall är du inte ensam.
Jag är stolt över att helt själv ha producerat mer än 50 avsnitt sedan starten för drygt ett år sedan.
Jag gör det helt på min fritid, för att jag älskar det.
Samtidigt behöver jag hjälp att prioritera arbetet med 100%-podden, för även jag behöver dra in pengar.
Du kan göra en liten, men viktig, insats för att säkra 100%-poddens framtid och göra det lättare för mig att prioritera arbetet med den.
Jag behöver din hjälp i form av 3 minuter av din tid och 1 dollar per nytt avsnitt av 100%-podden.

  1. Gå in på https://www.patreon.com/charlottecronquist
  2. Klicka på den röda “Become a patron”-knappen, till höger.
  3. Välj en summa att donera, 1 dollar räcker men om du känner att du vill avvara mer skulle det göra mig superglad.
  4. Skapa ett inlogg antingen med din mejl eller med Facebook.
  5. Fyll i dina betaluppgifter.
  6. Få min stora tacksamhet.


Vad är Patreon och varför gör jag detta?

Det här klippet förklarar det rätt bra: https://www.youtube.com/watch?v=wH-IDF809fQ. Patreon är ett sätt för innehållskapare som jag (som har en podd, eller en blogg, eller kanske gör klipp på YouTube) att få betalt för det vi skapar från vår publik. Vem som helst kan skapa ett konto på under 3 minuter och bestämma hur mycket de vill bidra med per avsnitt som publiceras.

Jag har haft miljontals sidvisningar på min blogg och gör podden – utan att tjäna ett öre. Nu har jag startat en Patreon för att de som gillar mina grejer ska få chansen att stötta mig.

Som en av mina första “patrons" gör du enorm skillnad. Många är skeptiska till att prova plattformar som Patreon om de inte ser att andra redan har tagit steget. Att du tagit dig 3 minuter för att stötta mig gör min dröm om att ha råd att fortsätta göra min podd har mycket större chans att bli verklighet

Tack för hjälpen! Stor kram!

Gilla 100%-podden

100%-podden har en egen gilla-sida på Facebook, där nyheter om podden presenteras. Så vill du vara med och först veta vad som är på gång gilla sidan.


Prenumerera på 100%-podden

Det går utmärkt att lyssna på #100procentpodden här, men det allra bästa är om du väljer att ladda ner och prenumerera på den i din podcastapp (som är gratis att ladda ner om du inte har en) så kan du lyssna precis när du vill i din smarta mobil eller surfplatta. Då får du veta när nya avsnitt kommer och kan bläddra igenom dem som redan har sänts... och lyssna på människor som väcker något i dig.
Här prenumererar du.

Jag blir superglad om du dessutom gör en kort recension av podden.

Specialavsnitt

Då och då gör jag specialare av #100procentpodden. Det finns avsnitt på engelska och så uppstår en del andra överraskningar också.

Här kan du lyssna på mitt sommarprogram från 2015.

Varmt välkommen till en värld där du får vara 100%-du.