100%-podden möter Ludmilla Rosengren #25

ludmillacharlotte.jpeg

Jag möter Ludmilla Rosengren på Linneas simskola i Uppsala, som är en av de saker som engagerar henne - i just detta fall en verksamhet som fembarnsmamman, entreprenören, läkaren och KBT-terapeuten startade 1993 för att lära barn simma med strukturerad och professionell undervisning.

Ludmilla Rosengren är en engagerad person som gör det nästan omöjliga möjligt. Ibland verkar det nästan som att motstånd kan fungera som en sporre. Bara det faktum att hon redan som ung visste att hon ville bli läkare och att hon genomförde det som småbarnsmamma är ett tecken på det. 

Jag är nyfiken på Ludmilla Rosengren och det som fångar mitt intresse är den organisation hon startade för några år sedan, Suicide Zero. Upprinnelsen till den är att en av hennes barn, Linnea, tog sitt liv några dagar före sin femton års dag - och Ludmilla menar att många självmord går att förhindra och att en av nycklarna är att prata om det:

Från Suicide Zeros hemsida: "1531 personer tog sina liv i Sverige 2014. Det är sex gånger fler än som dör i trafiken. Men när trafiksäkerhetsforskningen får 100-150 statliga miljoner varje år får den statliga myndighet som ansvarar för suicidpreventionsforskning och tar fram självmordsförebyggande program, Nasp, bara 3 miljoner kronor. Det är bara ett exempel på vad vi vill förändra med Suicide Zero."

Du kan själv gå in och stödja deras arbete genom att ge en alternativ julklapp, som ett gåvobrev, armband eller "julhoppet" med Mattias Sunneborn.

Kort efter Linneas död började Ludmilla blogga om vad som hänt, läs gärna bloggen, så förstår du mer om hennes engagemang. Välj gärna att läsa den kronologiskt. Här finns bloggen.

Som du kanske märker har självaste 100% Charlotte börjat byta skepnad och iklätt sig en ny identitet. Till det yttre är jag nu Charlotte Cronquist och på insidan är jag samma kropp och samma själ, som vill fortsätta sprida ord av kärlek.

100%-podden är ett av mina bidrag och jag hoppas att du är med och sprider podden vidare. Ett fantastiskt sätt är att du prenumererar på podden i din podcastapp, som du lätt laddar ner till din smarta mobil eller surfplatta. Skriv sedan 100%-podden så kan du kvickt prenumerera.

Jag vill bidra till att du älskar livet, att du älskar dig, att du kan ta emot och ge kärlek. Tänd extra många ljus denna adventstid. Just nu känns det som att ljuset behövs extra mycket.

De flesta avsnitten av 100%-podden kommer en onsdag, men då och då gör jag en special. Jag är stolt övermitt eget sommarprogram och över att kunna bjuda på personer som talar om sexualitetens magiska krafter i avsnitt på engelska. Här kan du lyssna på Baba Dez Nichols. 

charlotte100.jpeg